Bede Zsuzsa

vezető pszichológus
Szakterület: 
Szexuálpszichológia

Standovárné Bede Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus vagyok.

1983-ban nappali tagozaton végeztem el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szereztem, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tettem. A Magyar Szexológiai Társaság alapító tagja vagyok, valamint tagja vagyok a Magyar Pszichológiai Társaságnak is.

Dolgoztam a szakma sok területén: Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézet, SOTE Bőr- és Nemibeteg-Gondozó Intézet, Újpalotai Családsegítő Központ, Zsámbéki Tanítóképző Főiskola, ELTE Tanárképző Főiskola.

Klinikusként szakvizsgám megszerzése óta folyamatosan magánrendelést is folytatok, melyben az általános pszichés zavarok mellett elsősorban a párkapcsolati és szexuális problémák kezelésével foglalkozom.

1994 óta folyamatosan fejlődő média-kapcsolatokkal rendelkezem: felvilágosító előadások (magnószalagra rögzítve) a Stúdió 10 szervezeti keretein belül, saját tanácsadó telefon-vonal, ismeretterjesztő írások különböző újságok hasábjain, az Ifjúsági Magazin "Test-szerelem" című levelezési rovatát vittem 2000. júliusáig. A rádió és televízió különböző csatornáira szívesen és rendszeresen hívnak meg vendégnek és szaktanácsadónak egyaránt.

A 2001-ben alakult Bedestan Tanácsadó cégünk keretében működő Pár- és Szexterápiás Ambulanciánk vezető pszichológusaként dolgozom.

Budapesten, zuglói házunkban élek férjemmel és három gyönyörű gyermekemmel.

Tisztelt Doktornő! 33 éves

Tisztelt Doktornő!

33 éves vagyok. Egy már régebben kezdődött problémával fordulnék Önhöz amit az előző párkapcsolatomból hoztam. Sajnos úgy alakult, hogy 5 év együtt lét után teljesen elhidegültünk egymástól ami kihatott a nemi vágyamra is.
Egy cégnél, egy emeleten dolgoztunk. Reggel együtt munkába, este haza együtt munkából, utána jöttek a külön elfoglaltságok és csak későn volt időnk már egymásra. Azt hiszem kezdtünk elengedi vagy nem próbálni már nagyon megélni az együttlétet sem egy idő után. Ez vezetett a vágy elvesztéséhez is ami merevedési zavarokat is előidézett és idéz a mai napig bennem. Próbálkoztunk alkalmanként, de a kudarc még inkább rányomta a bélyegét a kapcsolatunkra és ez természetesen a végét is jelentette. Hiába volt nagyon jó az együtt töltött idő, csak barátokként telt nem olyan párként aminek a tagjai vágynak egymásra.

Most egy új kapcsolatban vagyok s bár az alaphelyzet itt is hasonló, együtt dolgozunk együtt töltjünk a napunk. Az elején nem volt gond a szexualitással, de 3 hónappal később előjött újra a merevedési zavarom. A helyzet viszont más, mert szeretném, vágyok a páromra nagyon viszont képtelen vagyok merevedést produkálni. Azaz a sok gát amit úgy érzem építek magamban azzal kapcsolatban, hogy teljesítenem kell, hogy ne veszítsem el. Az hogy fusztrál hogy nem sikerül és akár egész nap figyelem magam, hogy most vajon képes lennék e rá . Ez mind teljesen leköti a gondolataimat.
Ráadásul már a páromat is zavarja és kétségekközé taszítja, hogy kezdjen e közeledni , mit csináljon másképp? Csinálja e egyáltalán vagy várjon míg én közeledek?
Voltam urulógiai vizsgálaton és nem találtak semmi szervi okot a zavarra.
Kipróbáltam sildenafil tartalmú gyógyszert is, ami volt ,hogy segített merevedést produkálni viszont volt, hogy még az sem.
Nem állítom, hogy a munkám nem stresszes vagy hogy nem vagyok fáradt estéként amikor hazaérek ,de ez eddig nem volt akadály.
Viszont az eddigi 2 hetente egyszer nem sikerül vagy aktus közben elvesztett merevedéstől eljutottam odáig, hogy már 4-5 napja egyáltalán nem megy. A vágy érzete teljesen eltűnt, nem érzem hogy stimulálna az érintése, a közelsége vagy a szexuális fantáziálásom róla, mert tudatalatt gondolom ott van már a gát, hogy úgysem sikerülne és persze így nem is sikerül.

Lenne esetleg valami tanácsa, javaslata a probléma orvoslására?
Válaszát előre is köszönöm!