dr. Kollár Csaba

párkapcsolati és életvezetési tanácsadó, mediátor
Szakterület: 
Alternatív gyógymódok
Szakterület: 
Egyéb
Rendeles: 
Prema
Telefonszám: 
06-70-663-43-31

Kommunikációtechnikai mérnökként [GATE – 1999], okleveles kommunikációs szakemberként [PTE – 2003], színdinamikai szakmérnökként [BMGE – 2003], illetve a társadalomtudományok, ezen belül a marketing(kommunikáció) tudományos doktoraként (PhD.) [NYME – 2007] végeztem. 2006 óta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bejegyzett közvetítőjeként (mediátora) is dolgozom. Elnöke vagyok az Ars Poetica Közhasznú Alapítványnak, a Magyar Szociológiai Társaság Digitális Szociológia Szakosztályának, tagja a Magyar Tudományos Akadémia tudományos (munka)bizottságainak, illetve a Magyar Szexológiai Társaságnak.

1989 óta foglalkozom kommunikációval, annak szinte valamennyi fajtájával és valamennyi kapcsolódási területével (pszichológia, szociológia, szociálpszichológia, antropológia, etológia, nyelvészet, alkalmazott művészetek, gazdaság- és vezetéstudományok). Meglátásom és szakmai tapasztalatom szerint gondolataink, döntéseink és cselekedeteink hátterében alapvetően az intra- és interperszonális, a személy- és csoportközi, a szervezeteken belüli, illetve szervezetek, valamint kultúrák közötti verbális, nonverbális, illetve metakommunikatív elemekkel és eszközökkel megvalósított diskurzusok állnak. A diskurzusok alapján alkotunk képet a világról, lehetőségeinkről, korlátainkról, segítségünkre vannak a saját magunk, vagy mások számára is megfogalmazott elképzeléseinkről, vágyainkról, de iránymutatóak is lehetnek a szabad/tilos, tenni/nem tenni, elmondani/elhallgatni kérdések eldöntésében.

A jó tanácsadónak fel kell tudnia ismernie, hogy a segítségért, tanácsadásért, coachingért hozzá forduló ügyfél mit tud, mit akar, mit szeretne elmondani, de azt is, hogy mi az, amiről nem akar, nem mer, vagy éppen szégyell beszélni. 1996-ban elkezdett tanácsadói pályafutásomnak nagy lendületet adott, amikor 2004-ben megismerkedtem a narratív pszichológiával, különösen, hogy azt a módszer hazai kitalálójától, Dr. László János professzortól volt szerencsém tanulni a PTE pszichológiai doktori iskolájában. Ekkor építettem be tudatosan tanácsadói munkámba a kommunikációs megnyilvánulások, mint narratívumok elemzésének narratív pszichológiai módszerét.

Az (üzleti) tanácsadásom és coaching tevékenységem kiemelt területei a szervezeteken belül kialakult stresszhelyzetek (menedzserbetegség) kezelése, a kommunikációs feszültségek mediációs megoldása, az egyéni – kiemelten női – karrierutak, a (szingli)karrier kontra családtervezés és gyermekvállalás dilemmájának sikeres megoldása. Nevezett témákban nem csak tanácsadói, hanem kutatói tevékenységet is végeztem. Ezek vezettek el ahhoz a felismeréshez, hogy a (belső) feszültségek, az alacsony önértékelés, a kudarc kelleténél nagyobb megélése mögött gyakran a szexualitással kapcsolatos problémák húzódnak meg. Így kerültem kapcsolatba 2007-ben a Magyar Szexológiai Társasággal, melynek akkori elnöke, Dr. Lux Elvira, illetve a Társaság tagsága egyaránt szeretettel fogadtak. Luxi és a többi kollega könyveiből, cikkeiből, a közösen megvitatott esettanulmányokból sokat tanulok, folyamatosan fejlesztem magamat. Ennek köszönhető, hogy az üzleti tanácsadás mellett az utóbbi időben egyre többször keresnek meg szexológiai, párkapcsolati, családi, életvezetési problémákkal – és az ügyfelek visszajelzései alapján tevékenységemet sikeresnek mondhatom. Médiaszerepléseim egy része szintén ezekhez a témákhoz köthető.

Mottóm a kezdetek óta nem változott:
Szeretettel az ügyfél,
alázattal a szakma,
tisztelettel a kollégák iránt.

Az elmúlt években mottóm még egy gondolattal egészült ki feleségem örömére:
...és örök szerelem a párkapcsolatban.