Dr. Pándy Mária

szexuál-pszichológus
Szakterület: 
Szexuálpszichológia
Telefonszám: 
20/9-33-66-69

Először Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát végeztem, de aztán rájöttem, hogy a pszichológia jobban érdekel. Az ELTE pszichológiai szakán dr. Lux Elvira speciál-kollégiuma indított el a szexuálpszichológia irányába. Mielőtt ezzel kezdtem foglalkozni, még tettem egy „kanyart” a gyermekpszichológia irányába, mert egy Nevelési Tanácsadóban majd a Jahn Ferenc Kórház Gyermek Osztályán dolgoztam. 1986-ban doktoráltam, majd azóta végzek szexuálpszichológiai, párkapcsolati tanácsadást. Közben voltam tréner is 10 évig, valamint tanítottam több helyen, legutoljára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, pszichológiát.

Folyamatosan képzem magam, leginkább, mert nagyon érdekelnek az újabb és újabb módszerek, valamint, mert rájöttem, hogy mennyire igaza volt Lux Elvirának, amikor azt mondta, hogy „ki miben hisz, abban üdvözül”. Van, akinek ez, van, akinek az a módszer segít.

Egy azonban biztos: Aki azt gondolja, hogy majd én oldom meg a párkapcsolatát vagy a szexuális problémáját, az nagyon téved! Én „csak” szeretettel, mint a legfontosabb gyógyító erővel tudok segíteni az okok kiderítésében, a változtatás útjának megmutatásában, vagy a megváltoztathatatlan elfogadásában a pszichológia módszereinek alkalmazásával. A hozzám fordulónak el kell indulnia „befelé”, szembe kell néznie önmagával elsősorban.

Az is előfordulhat, hogy a probléma megismerése után más kollégához küldöm el a hozzám fordulót, mert tudom, hogy ő olyan módszert is tud, amit én még nem sajátítottam el. Természetesen ezeket a kollégákat szakmailag jól ismerem, saját élményt szereztem náluk.

Rendszeresen vállalok szereplést a médiában, mert szeretném, ha az én „konzervatív”, hagyománytisztelő, ugyanakkor spiritualitással is fűszerezett nézeteim is hangot kapnának. Cikkeim jelennek meg sok helyen, többek között az interneten is, melyekben szeretném a fiatalok felvilágosítását tapasztalataim átadásával szolgálni.