Az impotencia kialakulása

A Lobnitz-féle sematikus táblázat, melyet cikkünkben is megtekinthet, az impotencia kialakulásának két lehetséges útját világítja meg.

A táblázatnak több előnye is van: igen elterjedt a gyakorlatban, áttekinthető és jó értelmezhető. Lobitz sémája azt tükrözi, hogy az impotencia számos tényező egymásra rakódásából és kölcsönhatásából alakul ki.

„Akkor van erekcióm, amikor akarom” – sok férfi meg van győződve arról, hogy az erekció „rendelésre” jön, és teljes mértékben akaratunktól függő jelenség. Ha valakinek nincs semmiféle szexuális problémája, könnyen kialakulhat benne az az illúzió, hogy a szervezete „hallgat rá”. Az igazság azonban az, hogy vegetatív tevékenységekre az akarat nem gyakorol abszolút hatást, tehát az erekció csak részben függ az egyén szándékától.

Lobitz- féle séma az impotencia kialakulásának módjáról:

Lobitz- féle séma az impotencia kialakulásának módjáról
„Minden egészséges férfinak akkor van erekciója, amikor akarja” – ebből az állításból is az előzőkhöz hasonló gondolatmenet tükröződik. Az egyén a szexuális kritériumát a bármikor kiváltható erekcióban látja. Az igazság az, hogy az egészséges férfiak erekciói is csak részben függnek akaratuktól.

„A szex lényege az aktivitás” – manapság a szexet az aktivitással azonosítják, ezért az egyén saját értékét, férfiúi jártasságát szexuális életének gyakorlatán méri. Ez azonban csak rész igazság, mivel a szex túllép az aktivitás határain, és kiterjed a személyiség egészére. Előfordulhat az is, hogy a szexuális élethez szükséges pszichofizikai adottságok és szükségletek kialakultak, azonban gyakorlati megvalósítására nem kerül sor.

Ezek a nézetek az úgynevezett „feladatmegoldási félelem” kialakulásához vezetnek. Az egyén számára a szexuális élet bizonyítási kényszert, férfiasságának igazolását jelenti. Feszültség alakul ki, az egyén görcsösen figyeli szexuális reakcióit. A túlzott összpontosítás miatt csökken az erotikus ingerekkel szembeni reakciókészség, mivel az idegrendszer „túlterhelődik”. Ennek eredményeként erekciós zavarok lépnek fel, és ezeket a partnernő nem megfelelő magatartása csak elmélyítheti. A férfiban már maga az erekciós zavar tudata nyugtalanságot, pánikot kelt, úgy érzi, hogy beteg. Így tovább mélyül az önmegfigyelés, a félelem, az egyén elkeseredik, kisebbségi érzése lesz. Ezek az érzések még inkább hozzájárulnak a kialakult zavar rögzüléséhez olyannyira, hogy az erekció szituatív zavara tartóssá válik, idegi alapokon nyugvó impotencia alakul ki.

A táblázatban felsorolt személyiségjegyek elsősorban olyan férfiakra jellemzők, akik túlzott ambícióval viszonyulnak saját szexuális tapasztalataikhoz, esetleg hipochondriára hajlanak, bizonytalannak érzik magukat a férfiszerepben, félnek a nemi élettől, a nőktől, a szextől.

A partnernő mindenben „profilaktikus” (= betegségtől vagy fertőzéstől megvédő) szerepet játszhat. Kultúrája, megérzése, szexuális ismerete, aktivitása megelőzheti az impotencia kialakulását.

A megfelelő partnernő „terapetikus” szerepet is betölthet. Ez bizonyságérzetet keltő magatartást, az aktus során hozzáértő aktivitást jelent, ami elősegítheti, hogy a férfi megfelelő perspektívából tudja nézni esetleges szexuális kudarcát.

A bemutatott táblázatból világosan kitűnik az is, hogy a szexuális problémák gyógyítása akkor lesz eredményes, ha a folyamatba a partnert is bevonjuk.
Az impotencia kialakulásának sémája nem meríti ki az összes lehetőséget, mindössze a gyakran megfigyelhető lelki eredetű impotencia fejlődésmenetét mutatja be. Lehet helyzettől, körülményektől függő, de az is előfordulhat, hogy csak egy konkrét személlyel kapcsolatban érvényesül. Ez akkor lép fel, ha a partnernő túlzottan nagy izgalomba hozza a férfit, aki esetleg fenyegetve érzi magát, vagy az első aktus nem sikerült, ami pedig teljesen természetes. A fenyegetettségérzet a továbbiakban fokozódhat, s a kudarc megismétlődik, amire pedig nem volt példa az illető nem életében.
Az impotenciának sok más oka is lehet (keringési, hormonális zavarok). Néha nehéz felismerni, hogy testi vagy pszichikai impotenciáról van-e szó de van vegyes eredetű impotencia is. Lelki eredetű impotenciára általában akkor gondolunk, ha a merevedési zavar kizárólag az aktus kapcsán jelentkezik, reggel, éjjel vagy önkielégítés során nem. Ha azonban ezekben az esetekben sem kerül sor a merevedésre, akkor a panaszok szomatikus okokra vezethetők vissza.

Van, amikor az impotencia oka, kifejlődése pontosan feltárható, elhúzódó esetekben azonban nehéz eljutni az okig. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem maga a jelenség a veszélyes, hanem az általa kiváltott félelmi reakció.

Dr. Zbigniew: Szexuális partnerkapcsolat