Sz. Mikus Edit

újságíró - szexológus
Szakterület: 
Egyéb
Telefonszám: 
06-20-943-28-75

1980 óta foglalkozom szexológiával. Eleinte népművelőként, majd egyre mélyebbre ástam magam a tanácsadó szolgáltatásban. Az ELTÉ-n végeztem 1986-ban, ahol szakdolgozatomat szexológiából írtam, s máig ragaszkodom ahhoz a szemlélethez, hogy a szexológia az orvostudomány, a pszichológia, a szociológia és kultúra egységes egyvelege, és nem jó, ha bármelyik területre a többi figyelembe vétele nélkül leszűkül.

Eredeti végzettségem szerint népművelő (kulturális menedzser) vagyok, nem pszichológus, de a szak elvégzésekor is már erre a szakterületre koncentráltam. Az ELTÉ-n jártam a Lux Elvira vezette szexuálpszichológia speciálkollégiumra. Elvégeztem a szexterapeuta képzőt Buda Béla vezetésével is (1989), és a Magyar Szexológiai Társaság kétéves szakképzését is (1992).
Jelenleg integrálpszichológia szakra járok, szemlélete a legközelebb áll hozzám, s mire befejezem (2011-ben) egészen biztosan ezen a területen is felfedező körútra indulok a szexológia integrál szemléletét illetően.

Népművelői múltamat nem megtagadva kiemelkedően fontosnak tartom az ismeretterjesztést. Elég sokat publikálok az írott-nyomtatott sajtóban és az interneten egyaránt. Ezoterikus gondolkozású vagyok, a két szemlélet bennem egyáltalán nem ütközik. Így egyaránt írok pl. az Ideál Magazinban és a Nők Lapjában (www.nlcafe.hu). Saját honlapomon minden megtalálható, ami a tevékenységemet lefedi: www.szmikus.hu

Nem klasszikus pszichoterápiát végzek, hanem elsősorban életvezetési szaktanácsadást a szexuális kultúra területén. Van különbség a kettő között. Az ilyen típusú munkában nagyon tisztában kell lenni a szakember kompetencia határaival, és én ezért szívesen dolgozom együtt az orvosokkal, pszichológus kollégákkal vagy pszichiáterekkel. A többi szakterületen úgysem azzal a spirituális szemlélettel közelítenek, mint én, de a hármas egység meghozhatja a kívánt eredményt, és a kliens elégedettebb lehet a nemi életével.